Gavikstorpet en pärla längs Höga Kustenleden

Vid foten av Helvetesberget, intill Höga Kustenleden, hittar vi Gavikstorpets Bed&Breakfast. Här bor och verkar Mats och Kristina Sundbaum som förser vandrarna på Höga kustenleden och Erik Danielsleden med boende, mat och vila efter vandring i den tuffa terrängen.

Kristina och Mats Sundbaum trivs med verksamheten vid Gavikstorpet och ser fram emot sommarens många möten.

– Det är mycket jobb, men roligt, säger Mats sedan vi slagit oss ner på den stora altanen som han byggt vid husets gavel.

Hustrun Kristina konstaterar samtidigt att de själva borde vandra delsträckorna norrut mot Skuleskogen, eftersom de får många frågor om vilka besöksmål som väntar vandrarna på väg norrut. Sträckorna söderut har de bra koll på.

Paret är engagerade i Norabygdens framtidsgrupp, Nora Hembygdsförening och Landsbygdsrådet Kramfors Kommun. De lokala frågorna engagerar, men det var inte självklart att Mats och Kristina skulle slå sig ner i Gavik.

– Vi kom hit för elva år sedan och då fanns bara ett hus som var hälften så stort som det där, säger Kristina och pekar mot mangårdsbyggnaden.

Kristina har sina rötter i Sidensjö och de bodde tidigare i Umeå.

– Jag satt på en föreläsning med en bank och det pratades om aktier och sådant och jag var inte alls intresserad men lyssnade artigt. Sedan sa de att man kan investera i skog, och är man bondjänta så förstår man det språket, säger Kristina med ett skratt.

Började leta

De började leta efter en lämplig skogsfastighet och åkte runt i Västerbotten i flera år, men de objekt som var intressanta låg längre inåt Lappland.

– Det kändes inte så lockande, men av en händelse satt jag en fredagskväll 2011 och sökte på Ångermanland, och då fanns Gavik där.

Paret fick tag i mäklaren åkte till fastigheten redan dagen efter och bestämde sig genast för det lilla huset med 17 hektar mark och fält som höll på att växa igen. De köpte en gammal traktor med slåtteraggregat för att få ordning på lägdorna.

– Sedan har vi hållit landskapet öppet och arbetat med att det ska fortsätta vara så.

De jobbade vidare med fastigheten i flera år innan Höga Kustenleden gjorde sig påmind: etapp tre går över marken.

– Jag märkte att det var mycket folk som gick här och de kom in och frågade efter vatten, skavsårsplåster, mat och olika saker. Så vi satte oss ner en kväll och pratade om vi skulle göra något av det.

Växte fram långsamt

På den vägen blev det. Turistmålet fick växa fram långsamt: avloppsanlägg-ningen anlades, ny el drogs, husen byggdes.

– Det är fantastiska möten med människor och under pandemin kom de i en omfattning jag inte kunde drömma om.

Det gula Gästhuset innehåller bland annat två sovrum med bekväma sängar och ett nytt kök.

Vi tittar in i Gästhuset, som är en av de nya byggnaderna.

– Här är det fyra bäddar och två rum och så här ser det ut, säger Kristina och öppnar dörren till ett av sovrummen. Rummet bredvid är uthyrt.

Standarden hög och huset har ett nytt, fullt utrustat kök med bekväm matplats, dusch och toalett. 

Torpstugan

Bredvid finns Torpstugan med två våningssängar, en bäddsoffa samt ute-dusch och gäst-WC intill. Gästerna har också tillgång till ett utekök med diskmöjlighet och beredningsyta, samt kokmöjlighet inomhus. 

Mangårdsbyggnaden har två rum för uthyrning. 

Gavikstorpet har också en enkel strandstuga vid havet för gäster som vill vara riktigt nära vattnet. För vandrare är det förstås också bra att veta att det finns goda möjligheter att slå upp sitt tält på en fin gräsyta här.

Kristina berättar att informationen om Gavikstorpet ofta varit bristfällig på flera håll. Vandrarna har ofta blivit överraskade över att det finns en anläggning på platsen.

– Det är bättre om folk känner till oss i förväg och kan ringa och boka, säger hon och berättar att hon lagt ner mycket tid på att sprida rätt information.

99 procent positiva

Paret gläds åt verksamheten och all den goda energi gästerna för med sig.

– 99 procent är positiva människor som har vett och sans och tar ansvar, unga som gamla. De är tacksamma och glada, när de kommer hit.

Och vill vandrarna beställa varor så kan de få sådant via Ica i Torrom eller mat via Gallsäter och andra närliggande matleverantörer.

– Bara vi får beställningen i tid. Vi brukar lösa det mesta, säger Kristina.

Läs Framtid Nora 2022 som e-tidning:

https://indd.adobe.com/view/fe6d91cb-9607-40da-9c63-10b809086c92

Tidigare nummer av Framtid Nora:

Läs Framtid Nora 2021 här!

Läs Framtid Nora 2020 här!

Lämna ett svar