Berghamn en vacker och lugn plats i Norabygden

Lugnet och den starka sammanhållningen i Berghamn får boende att vilja stanna kvar i byn. Förr fanns skola, småbruk och fiske och för framtiden betyder närheten till E 4 och tillgången på bredband mycket.

Lennart Bergman tar gärna en fisketur med båten.

Lennart Bergman är född i Berghamn 1946 och gick några år i byskolan innan han fortsatte i Kramfors och på Svanö.

– Jag har även bott fem år i Stockholm och sedan drivit rörfirma i Kramfors, berättar han en solig dag på bryggan vid sjöboden.

Berghamn blomstrade under andra världskriget. Då var det fiske och jordbruk som sysselsatte folk.

Gick i byskolan

– När jag gick i skolan var vi tio–tolv skolbarn här och då var det bofasta i alla kåkar.

Lennarts pappa och hans bröder var fiskare, men på 1950-talet började de flesta jobba inom industrin.

Lennart Bergman på väg ut ur Berghamnsviken med sin fiskebåt.

Själv återvände han och hustrun till byn för gott för runt tio år sedan.

 – Jag har tillbringat all ledig tid i Berghamn. Här har jag mitt föräldrahem. Det finns inget som lockar mig till Kramfors, fast jag bott så många år där, konstaterar han.

Stugor går i arv

Han berättar att de som har möjlighet kommer tillbaka och att även följande generationer hyser kärlek till byn.

– Om du tittar på stugorna här är det andra och tredje generationen som äger dem. Det blir nästan aldrig en stuga till salu.

Lennart säger att det är många som skulle vilja bo här, men att det också måste vara praktiskt möjligt. Det måste finnas arbete inom rimligt avstånd.

Många har pension

– Om du tittar på åldrarna här så är det inte många av oss som behöver åka på jobbet, säger han och syftar på att de flesta bofasta nått pensionsåldern.

Lugnet och sammanhållningen betyder mycket.

– Om jag skulle stå här och behöva hjälp så behöver jag inte ropa högt. Det finns en mycket stor sammanhållning och det är värt mycket, berättar han och säger att det är lagomt mycket turister. 

Berghamn har en sida mot havet med imponerande hällar.

Många som kommer är naturintresserade och besöker hällorna på utsidan, där de solar och är nöjda. Men de kan också slå sig ner vid sjöbodens fikabord, något Lennart inte har problem med.

Turister vid sjöboden

– Det är ofta de sitter här och fikar när vi kommer hit. De blir alltid lika generade, men vi brukar säga att det inte spelar någon roll om de sitter här, så länge de inte tar stolarna och borden med sig när de går, säger han med ett skratt.

Fakta

Om man promenerar förbi kapellet i Berghamn och tar stigen över hygget, så kommer man efter en tiominuterspromenad till havet på andra sidan berget. Liksom på Rotsidan finns här vidsträckta stenhällar som blivit formade av havet under årtusenden. Här finns gott om plats för både soldyrkare och de som vill njuta av vackert slipade diabashällar. I bakgrunden skymtar Storön.

Läs också tidningen Framtid Nora!

Lämna ett svar