Numera är det ingen ovanlig syn att 21-åriga Olivia Johansson kommer till gymmet och tränar på egen hand.
— Det vågade jag inte göra förut, berättar hon. Jag var rädd att folk skulle stirra.
Det är morgon i Spegeln, som är ett av två gym i Härnösands simhall. Personlige tränaren Anna Gustafsson är på plats med dagens första kund, Olivia.
Hon är en ovanlig kund, eftersom de flesta är medelålders och äldre. Men det har varit ett mycket givande samarbete och kramen är hjärtlig när de möts.
— Nu har vi jobbat ihop ett år och hon har på köpet gått ner ganska mycket i vikt. Men målet var att bli smärtfri och att våga vara på gymmet, berättar Anna medan Olivia lägger mer vikt på stången.
Och där är de nu. Olivia kan sköta träningen på egen hand, men är förstås glad över att kunna få stöd av Anna när det behövs.
Anna Gustafsson är uppvuxen i Härnösand och har gått på Brännaskolan, Landgrensskolan och gymnasiet innan hon sökte till Mittuniversitetet i Östersund för att läsa idrottsvetenskap.
Det gäller att hitta den träningsform man själv tycker är rolig
PT-certifikatet fick hon efter tre år och Anna startade sedan eget som personlig tränare, samtidigt som hon läste in magisterexamen under ytterligare två år i Östersund.
— Jag ville fördjupa mig mer mot elitidrott som var ett intresse. Jag har alltid varit intresserad av idrott och människor.
27-åriga Anna har rötterna i Härnösand och både hon och sambon längtade tillbaka. I september 2018 började hon jobba som PT i Härnösand.
— Det är väldigt roligt. Det finns mycket större utbud än vad jag vågat hoppats på och det finns mycket nyfikenhet kring personlig träning, man vill ha den tjänsten.
De flesta vill träna för att få en bättre hälsa och en del för att bli fri problem med smärta.
— Generellt är det folk som vill komma igång. Det är de stora målgrupperna och sedan finns en del med prestationsinriktning, men hälsodelen är störst, konstaterar Anna.
Vad säger du till de som vill komma i form för beach 2020?
— Vad är grunden bakom det? Vad man har för intressen till träning och rörelse? Oavsett vilket, ska man tycka att det är kul. Det gäller att hitta den träningsform man själv tycker är rolig. Vi försöker få en helhet och att det inte bara ska vara ett kortsiktigt mål till beachen. Det ska vara en livsstil, säger Anna Gustafsson.
Begäran om att komma i form till stranden är inte så vanlig, men finns i bakgrunden för en del av kunderna.
— Men de förstår att de behöver mer, fast utseendet är absolut en del.
Läs också: Elin är Kramfors enda kvinnliga PT — nu satsar jag på det här
Ett av problemen med att komma i form är att det kan ta väldigt lång tid och att det tar olika lång tid, eftersom förutsättningarna skiljer sig åt.
— Det är ett eget ansvar och beror på hur mycket tid och energi man själv lägger ner och sedan är alla kroppar olika. Svårast är det för de som inte är riktigt motiverade.
De flesta PT-kunderna är kring medelåldern, men hon har också kunder som är över 70 år, samt seniorträning i grupp. Anna har också träning för fyra mamma-grupper, kvinnor som tränar tillsammans sedan de fött barn. PT-passen är ofta morgon, lunch och eftermiddag.
Anna tränar själv sex gånger i veckan, två under veckan, på helger och dessutom som ledare på kvällspass.
På gruppträningen har hon så kallad 3D-träning, som sker med hjälp av mattor med ringar på.
— Det är mycket rörlighet, koordination, kondition och styrka. Jag jobbar väldigt mycket med 3D-konceptet.
Bakom sig har Anna en fotbollskarriär och just nu ligger hennes sportsliga fokus på Curling-SM, där hon hoppas kunna plocka hem medaljer till Härnösand.