Redan i fyraårsåldern börjar en del brottare med brottardagis. Sedan håller man på så länge det bara går. Svaren på varför brottningen är en sport som håller greppet om utövarna hittar vi hos Härnösands Brottarklubb.
Sporten är väl känd sedan antiken och har överlevt genom historiens alla trender. Varför? Kanske har Ossian Norberg Juusu en del av svaren. Han är 12 år och har tränat brottning i sex av dem.
— Jag tycker att det är roligt. Det är ingen annan som kan påverka hur det går, det är bara du och motståndaren, säger han.
Det roligaste är att gå match, enligt Ossian, som bland annat har brottats på tävlingar i städer som Västerås, Tallinn och nu senast Sandviken.
— Där kom jag tvåa.
Målsättningen framöver är inte spikad.
— Jag tar det som det kommer, säger Ossian.
Jag vill bli bäst, men det är en bit kvar
I samma lokal tränar 17-åriga Paulinn Backman. Hon har brottats i elva och ett halvt år.
— Jag började brottas på Brännaborg, men sedan splittrades klubben och då började jag här. Jag tycker att den här klubben är bra, berättar hon.
Paulinn tränar ofta. Det blir tio pass i veckan och hon går brottargymnasiet i Sundsvall. Hon tycker att brottningen går okej för hennes del, men hon vill bli bättre.
— Jag vill bli bäst, men det är en bit kvar, säger hon allvarligt.
Hon har tid på sig. Många av de bästa seniorbrottarna är i trettioårsåldern. Paulinn vill gärna stanna i klubben, som har 116 medlemmar.
Tjejerna dominerar i tävlingarna och brukar placera sig bland topp tio. Träningen, kompisarna och gemenskapen är det som lyfts fram som det bästa med brottningen.
Rikard Persson är huvudtränare för killarna, men hjälper också till med träningen för tjejerna. Han har själv varit aktivt tävlande.
— Jag började med brottning som sexåring och sedan har jag brottats hela livet.
Han har haft rollen som tränare i många år och har även han brottats i Brännan, men valde att gå till Härnösands Brottarklubb när den bildades 2012.
Han lägger ner mycket tid på idrotten.
— Jag är här tre—fyra gånger i veckan.
Vad gör brottningen så speciell?
— Tjusningen är det individuella. Är du med i ett lag kan du vara lite i bakgrunden, men här är det verkligen du som måste prestera.
— Trots att det är en individuell sport är det en väldig sammanhållning bland de aktiva och de stöttar varandra. På träning och tävling är man ett lag när man är tillsammans, poängterar Rikard Persson.
Han tror att det är viktigt för många att få vara med och träna och vara en del i sporten.
Även om det är en individuell idrott, så är man ändå en del av en gemenskap
— Du kan inte hitta en bättre träningsform. Du har smidighet, snabbhet, styrka, kondition och balans, summerar Rikard Persson.
Härnösands Brottarklubb har ”Vi tillsammans” som motto. Något man jobbar medvetet med, enligt Lina Norberg Juuso, som är klubbens talesperson.
— Även om det är en individuell idrott, så är man en del av en gemenskap. Den byggs upp på olika sätt. Dels med relationen tränare-brottare, brottare-brottarkompisar och genom att vi har aktiviteter och arbetsuppgifter tillsammans, säger hon.
Arbetet sker för att få in pengar till föreningen. Det kan handla om att montera soptunnor, stå i klädloge, vara parkeringsvakter, bära saker eller hjälpa till där det behövs ett handtag.
— Vi har valt att inte sälja lotter, utan tror mer på gemensamhetskapande aktiviteter, där vuxna och barn träffas och jobbar för vårt gemensamma. Det stärker känslan av att vi tillsammans utövar idrotten.
Vuxna och barn har en del träningar tillsammans.
— Då är det inte så mycket brottarträning, utan kondition och styrketräning, spela lite fotboll med mjuk boll på mattan så man lär känna varandra, förklarar Lina Norberg Juuso.
Vuxenträningen, wresfit, gör att föräldrarna får en annan förståelse för barnens idrott, säger Lina Norberg Juuso.
Klubben har ett ambitiöst träningsprogram. Till exempel har man nybörjarbrottning för killar respektive tjejer och wresfit för vuxna två gånger i veckan. För de yngre finns lek och lär och för de allra minsta brottardagis.
Träningarna lockar, även på nyårsaftonen kom runt 25 personer för att få en genomkörare.
Gemenskapen har också lett till framgångar i brottningen. Ett exempel är att Härnösand korades till bästa klubb under ungdoms-SM i Luleå för knappt ett år sedan. Och fler framgångar lär följa.