När kronprinsessan Victoria för ett år sedan tog sig upp till Slåttdalsskrevan, såg ut över klippväggarna och bort mot kusten utbrast hon i ett tydligt “wow”!
Den 3 oktober är det ett år sedan kronprinsessan vandrade genom Skuleskogens nationalpark i sin femtonde landskapsvandring.
Med vandringarna ville Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige, men också lyfta värdet av friluftsliv och rörelse. Därför var också allmänheten inbjuden till vandringen.
Ångermanlandsvandringen startade i nationalparkens västra entré. Där hälsades hon välkommen av landshövdingen Berit Högman På plats fanns även elever från årskurs fem, Dockstaskolan. De fick berätta om nationalparken och världsarvet Höga kusten inför den tio kilometer långa etappen.
Innan starten fick hon också ta emot en vandringsstav, som hon använde hela turen.
Kronprinsessan såg ut att vara på strålande humör. Vädret var kylslaget och solen tittade fram allt som oftast, perfekta förhållanden för en vandring i naturen.
Första rasten togs vid Norrsvedjebodarna och Skrattabborrtjärn. Där möttes kronprinsessan med följe av mediefolk och vandrare av kulandet från folksångerskan Ulrika Bodén. Kulning är en äldre form av lockrop där rösten används för att locka på boskap och kommunicera.
Ulrika Bodén passade även på att berätta om hur fäbodlivet i skogarna såg ut förr i tiden. Det har en gång funnits en fäbodplats vid Norrsvedjebodarna och platsen är numera perfekt för ett lunchuppehåll på en sådan här vandring.
Nästa etapp gick till Stampberget. Under vägen pekade Naturum Höga kustens Anna Carlemalm ut närliggande kalottberg, alltså berg som före landhöjningen var små öar i skärgården. De ser speciella ut med frodig skog på toppen och sedan naket berg ända ner till havet.
Sedan följde en brant stig ner mot Slåttdalen innan det åter bar uppför till den omtalade Slåttdalsskrevan. Skrevan är en 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred passage som delar Slåttberget i två delar.
Skrevan bildades genom att havet genom århundranden mejslat ut den mjukare diabasgången medan berget runtomkring, som består av röd Nordingrågranit, bestått.
Före nedstigningen i skrevan finns en låda med gästböcker att skriva i. Där låg många fullklottrade skrivböcker och i en av dessa signerade också kronprinsessan att hon besökt platsen.
Turen gick sedan över Slåttsdalsberget mot den södra entrén, där den avslutades.
Den 25:e och sista vandringen genomfördes i Dalarna 12 juni 2019.
Roligt och intressant att läsa om Lokala aktiviteter, projekt och utveckling i Härnösand med omnejd.