Så här års dyker det upp morötter med blasten kvar i butiken.
Det välkomnas av en grön smoothiemakare som jag. Blasten överträffar själva moroten med sitt koncentrat av nyttigheter. Jag har letat faktauppgifter kring exakt hur mycket det handlar om, men det är mycket svårt att få förstahandskällor. Exempelvis talar Livsmedelsverket bara om näringsinnehållet i själva moroten, trots att det sedan decennier är väl känt att blasten innehåller mer näring och mindre socker.
Jag hittar efter stort letande att professor Stig Bengmark i en spalt från 2014 konstaterar att skillnaden i näringsinnehåll mellan blad och rotsak borde vara ungefär detsamma för morot och rödbeta.
Det innebär att blasten innehåller mer än tre gånger så mycket järn och magnesium, fem gånger så mycket vitamin C, 37 gånger så mycket av vitamin E, 1900 gånger så mycket vitamin A och otroliga 20 000 gånger mer vitamin K.
Att basera en grön smoothie på morotsblast ger en vitaminbomb som faktisk kan smaka riktigt bra.
Min senaste skapelse gjordes enligt samma princip som tidigare. Först fyller jag mixerkannan med blad (packa inte!), kör dessa tillsammans med fem deciliter vatten stenhårt i två minuter, sedan häver jag i frukt och annat gott och upprepar körningen.
Denna gången smakade smoothien sött och mest av ananas, trots att den innehöll mycket mer.
Innehållet var:
Blad: 80 procent morotsblast, 15 romansallad och 5 bladpersilja.
Frukt: 3 hg fryst mango, 3 hg fryst ananas, en fryst banan och 2 skalade citroner.
Jag hade också en näve mandlar och en matsked honung i mixen för att balansera syran från citronerna.
Oftast gör jag olika gröna smoothies. Det faller sig naturligt att prova olika variationer och med tiden ökar erfarenheterna om vad som funkar tillsammans.
Måste prova grön smoothie!
Gör det! Finns bara fördelar med det.