Goda bakverk och bra service lockar besökare i alla åldrar till den kommunala dagverksamheten mitt i Bollstabruks centrum. Den lovordas av såväl skolungdomar som äldre besökare.
Café Genomfarten har gett liv åt centrumkärnan och blivit en given samlingspunkt. Hur många som arbetar på platsen varierar över tid och den dag vi besöker lokalen är sju personer på i farten.
Fika och lättare luncher finns att köpa och medan vi är på plats kommer en beställning på ännu en smörgåstårta.
— Utvecklingen hos brukarna har varit enorm, intygar de båda handledarna Lena Eriksson och Anita Söderlund.
De berättar att många som börjat i verksamheten har varit blyga och försiktiga till en början, men med tiden börjar man ta för sig allt bättre. Arbetet sker allt självständigare på alla nivåer, från bakning till bemötande och att sköta kassaregistret.
Ryktet om de goda bakverken och smörgåstårtorna har lett till allt fler besökare och fler beställningar, enligt handledarna.
Två av gästerna är Gunnar Bolin och Monica Åhlin.
— Det är trevligt att fika här. Många som man känner kommer hit på förmiddagsfika och det är trevlig personal, säger Gunnar och Monica nickar instämmande.
En av de som bakar de goda bakverken är Görel Eliasson.
— Jag trivs jättebra här. Jag bor i Bollsta och har nära till jobbet. Jag vill fortsätta här, säger hon.
Åsa Börjesson är enhetschef för den dagliga verksamheten i Kramfors kommun.
Tidigare drevs verksamheten hyresfritt då fastigheten ägdes av Kramfors kommun. Nu har den privata ägare och man har ett extra anslag för att täcka den utgiften under 2019. Men hur det blir kommande år, vet ingen inom verksamheten med säkerhet.
— Vi ser att vi har en jättebra verksamhet och vi kommer att kämpa för att få pengar till hyran även framöver, säger Åsa Börjesson.
Hon poängterar också att det är särskilt bra att de som har funktionsvariationer nu kan välja vad de vill göra inom Kramfors kommun.
— Tidigare har man blivit placerad i en grupp. Men nu får brukarna göra egna val och de har ett antal olika aktiviteter att välja på. Vill de byta, så kan de prova att vara någon annanstans.
Andra enheter i Kramfors är Återbruket och Navet, som har olika uppgifter att erbjuda, liksom verksamheter med fik och fixargrupp på Ådalsskolan. Där har eleverna varit mycket positiva i bemötandet med brukarna. En av många målsättningar är att den dagliga verksamheten ska synas och finnas med i samhället.
— Vi har i en undersökning frågat brukarna vad de vill jobba med och då har vi försökt få med det mesta av vad de önskat sig. Då får de välja för ett halvår och vill de sedan prova något annat så kan de välja det. Men ingen på kaféet i Bollstabruk har gjort det, för de trivs så bra där. Vi vill givetvis att verksamheten ska finnas kvar även framöver, säger Åsa Börjesson.