En plötslig hjärtinfarkt satte extra fart på generationsskiftet för Hotell Höga Kusten och Björkudden.
— Det var en tuff upplevelse, en rejäl smäll som kom från ingenstans. Sedan dess har jag löpande varit på läkarundersökningar och allt visar på att det går bra nu, säger Mats Löfroth som håller på med att fasa ut sig från driften av bolaget för att arbeta mer med utvecklingsfrågor.
Det var på trettondagen förra året som Mats Löfroth satt hemma och tittade på tv-programmet ”På spåret” med sin sambo. Plötsligt känner han av en smärta som han aldrig upplevt förut. Hjärtinfarkten var ett faktum.
Mats rör sig, äter bra och han har aldrig rökt och han har inte några av de klassiska riskfaktorerna för att drabbas.
— Det gick bra, trots att det var en massiv hjärtinfarkt. Hjärtat är i princip återställt som om det vore oskadat, säger han.
Händelsen blev också en chock för sönerna.
Snabb omställning
— Det påverkade oss på två sätt. Först och främst privat i familjen men vi jobbar också tillsammans och var tvungna att snabbt ställa om på jobbet. När man var yngre tänkte man att man absolut inte skulle jobba inom hotell- och restaurang. Då var planen att bli hockeyproffs, berättar Marcus som ansvarar för Björkudden.
Nu har han vuxit in i verksamheten och tycker att det är världens bästa jobb.
Tamkarna på generationsskifte var inte nya när infarkten kom. Mats berättar att han redan för tre—fyra år sedan ställde den allvarliga frågan: ska vi sälja, eller?
Nödvändigt
Frågan var nödvändig eftersom företaget behöver en långsiktig plan med tanke på behovet av investeringar.
— Då måste man veta hur det är tänkt framöver.
Det blev familjeråd om saken, Mats, sambon Marie och sönerna tillsammans.
— Det kräver en hel del arbete. Jag har kanske målat upp värre bilder än nödvändigt för att man verkligen ska förstå det, säger Mats.
Måns, som är ansvarig för försäljning och konferens på de båda anläggningarna konstaterar att de är uppvuxna med företaget.
— Så vi vet hur mycket tid, kraft och energi det tar. Vi såg det utifrån och sedan några år tillbaka har vi medverkat i det och vet att det kräver massor av timmar. Vi vet att det är en livsstil som man måste rätta sig efter, säger han.
Hundra procent
Båda sönerna är nu engagerade till hundra procent och jobbar tätt tillsammans på båda anläggningarna. De har genom åren haft uppdrag som gräsklippning, stå i kiosk, diska och ha vaktmästeriuppgifter innan de gått djupare in i verksamheten. De bor också i närheten, Marcus i Kramfors och Måns i Salsåker, sedan ett halvår.
Därmed har generationsskiftet genomgått en naturlig process med lång inskolning. I och med att det stod klart att de fortsätter vara ett familjeföretag kan all eventuell vinst gå tillbaka in i verksamheten, vilket gynnar den långsiktiga utvecklingen.
Sett till kommande sommar är planen att samarbeta med Nordvik.
— Vi har ett extremt tryck här i Höga Kusten under sommaren och det är inget nytt att det finns för få bäddar. Vi har nu haft en dialog med Nordvik, precis som tidigare. 2017 var första året för samarbetet.
Sedan kom pandemin emellan.
— Vi hade bokat den sommaren men fick avbryta, berättar Mats.
Bed & Breakfast
Men nu är det åter dags att hyra ut rum sommartid som Bed & Breakfast samt vandrarhem på Nordvik.
— Vi kommer att använda det som ett komplement till hotellet och Björkudden. Och så kan vi visa upp Nordvik. Man får en helt annan upplevelse på plats, säger Måns.
Trion tror att det kan finnas potentiella elever bland gästerna som checkar in på hotellet och ut på Nordvik efter vistelsen. Matsalen kommer att erbjuda frukost till alla gäster.
De räknar också med att musikteaterföreställningarna i Lövvik, som nästan är helt fullbokade, kommer att ge extra tryck på behovet av bäddar.
— Det är fantastiskt roliga investeringar som de gör i Lövvik, säger Mats och syftar både på teatern och på campingen.
— Det är så kul om vi kan skapa samarbeten som gör att gästen får en bra upplevelse här och vi gör vad vi kan för att de som kommer ska kunna få tag på boenden. Vi har även gjort paketerbjudanden tillsammans med friluftsteatern med boende, buss och middag och det ser jättebra bokat ut, berättar Mats.
Framgångsfaktor
De ser fram emot en fortsättning och tror att det blir en framgångsfaktor för Höga Kusten.
— Men det kommer att bli problem med boenden och det är därför också bra med ett till hotell i Härnösand. Vi måste samarbeta och då blir vi också starkare som destination. Vi ska erbjuda gästen så bra upplevelse som möjligt, beskriver Mats.
Han räknar upp att allt måste fungera, som bensinmackar, affärer, hotell, restauranger, caféer och taxi med mera. Just att taxi i Kramfors och Sollefteå beslutade att stänga på helger blev ett problem för dem.
— Vi höll ett krismöte
eftersom vi hade gäster som skulle till tågstationen i Kramfors och Midlanda i Timrå och vi blev tvungna att skjutsa dem. Vi måste ju lösa problemet!
Man började också titta på möjligheten att starta egen taxiverksamhet, eftersom förutsättningarna fanns.¨
Taxi hit och dit
— Men det bästa är om vi kan koncentrera oss på Hotell och restaurang som vi är duktiga på.
Lyckligtvis startades ett företag, Taxi hit och dit, i Kramfors.
— Då tar vi ett steg tillbaka och förhoppningsvis kanske fler startar och då behöver vi inte gå vidare i våra taxiplaner, säger Mats.
Men det är inte bara vägarna som har trafik. Även sjöledes kommer gäster, främst till Björkudden.
— Vi är med i föreningen Ådalens båtklubbar och vi försöker utveckla att man kan åka båt inåt älven där det är jättefint. Vi tittar på om det går att göra någon form av vattenfestival, om det går att ha några stopp längs älven. Vi har även en kille som kör båt och tar emot möhippor, svensexor eller konferensgrupper till en ö för aktiviteter där, berättar Marcus.
Även båten Ådalen III servar konferens- och bröllopsgäster och kör turer till Lövvik för konsertbesökare.
Sommaren är också bröllopstider och för det har Björkudden många bokningar.
Bokade helger
— Vi har nästan varje helg bokad och det är superkul. Det finns redan några bröllop bokade för 2025 och ett för 2026, säger Marcus.
Måns berättar att fler och fler börjar upptäcka Höga Kusten även under den lugnare vintersäsongen.
— Tyvärr är det inte lika mycket folk här då. Men det poppar upp fler och fler ställen som har öppet året runt. Och det är en annan upplevelse med snöskovandring, dricka kokkaffe över öppen eld och grilla pinnbröd i vårt vindskydd med utsikt över bron. Vi har många grupper och konferenser som väljer det. Det finns många outnyttjade upplevelser här vintertid, konstaterar Måns.