Smått och gott från Norabygden

Hampe en riktig snidare

Förlagor till altarstatyer av Hampe Svanberg.

I Nora Hembygdsgård kan man se snidade figurer av Hans ”Hampe” Halfdan Svanberg. Det är förlagor till utsmyckningen av altaret i Nora kyrka. Hampe ansågs till en början inte vara en tillräckligt erkänd konstnär för uppdraget att tillverka altarsmyckningen, men det ändrades med tiden. Nu står de färdiga figurerna på var sin sida av Jesus på korset i kyrkan.

I skolsalen från förr

Skolsal från förr i Hembygdsgården i Nora.

Anteckningar och betygsbok står det på omslaget till det lilla blå häftet som Caroline Öberg från Klockestrand samtalar med Per-Åke Nordquist om. Skolsalen är tidstypisk för hur en sådan kunde se ut för 100 år sedan och den finns i Nora hembygdsgård.

Värme under kjolarna

Kjolvärmare.

Förr i tiden var det kallt i kyrkorna. Då fanns kjolvärmare som en hjälp att hålla värmen uppe under långa predikningar. Lyktan sattes helt enkelt under kjolarna och värmen steg vilket förmodligen gjorde tillvaron trivsammare.

Ett annorlunda ur

Detta ståtliga golvur har sin egen lokala historia. Den är tillverkad av Per Östman i Ry, som dog 1875, vid 70 års ålder. Klockan visar förutom tiden även tiden internationellt i exempelvis Peking och New York. Upptill på klockan visar sig varje timme en av de tolv apostlarna.

Det fina föreningslivet
och Lill-Strimmas klubba

Lennart Ramström garanterar att klubban är väl inlåst.

”Noraparken firar trettio år i år, det är med stor glädje vi kan se att en uppfräschning pågår, där flera av de som var med och byggde upp scen och dansbanan -94 har varit med även nu.

Det är också glädjande att se en yngre generation inom Norabygdens IK fortsätta att ge barn och unga en meningsfull fritid. Noras positiva utveckling är en frukt av ett engagerat föreningsliv.

Apropå föreningsliv så ser ni på bilden en ishockeyklubba ”Lill-Strimma” som gjordes i en fabrik i Alfta där Tommy Nordlund, som driver företaget Högakusten Gärdsgård, tidigare arbetade. Tommy har även varit butiksansvarig för Modos sportaffär i Örnsköldsvik.

Lill-Strimma var en legendar inom ishockey och stor profil inom föreningslivet i Timrå. Jag hade förmånen att träffa honom i början av 70-talet när han återvände som spelare till Timrå IK.

Klubban förvaras väl inlåst så att inte Modofanatikern Mats Saltin kan lägga vantarna på den!” skriver Lennart Ramström, före detta ordförande NIK.

Lämna ett svar