Förberedelserna inför sommaren har varit mycket intensiva i Lövvik, där friluftsteatern och de kommande föreställningarna lär locka många tusen besökare. Det blir en ruljangs som aldrig tidigare skådats. Det andas en nyfikenhet hos lokalbefolkning och sommargäster. Medan arbetslaget bär plankor och skruvar, målar, spikar och drar ledningar får sommartidningen en pratstund med Caroline Nordén, som fått uppdraget att vara arenachef.
— Det är ett väldigt nytt uppdrag och jag är helt ny i rollen. Jag har jobbat med andra uppdrag för 2Entertain som fotograf, inredare och grafisk designer i eget bolag sedan två och ett halvt år ungefär.
Caroline är också utbildad civilekonom och arbetade med ekonomiadministration när hon startade sitt bolag. Samtidigt har hon också haft flera projektledningsuppdrag, vilket ledde till att hon fick frågan om att bli arenachef.
— Det ska bli jättekul och det känns ärofyllt. Jag tycker att det är fantastiskt att det här sker i Lövvik där jag har spenderat min uppväxttid. Mitt hjärta klappar verkligen för bygden!
Carolines uppgift är att se till att gästen har det bra här med allt vad det kan innebära.
— Det är jätteviktigt att de som kommer och besöker platsen i sommar får se Lövvik som den vackra pärla det är. Det kommer mycket folk och det är helt nödvändigt att ha tänkt på det i förväg, säger Caroline.
Projektet kräver sin logistik och det avgörande är att det finns en planering runt hur det ska fungera på platsen. Det finns mycket att göra och det här blir något som Lövvik inte har sett tidigare.
Sommarpersonalen, 15 personer som ska jobba 10–28 juli, har precis rekryterats och Carolin tycker att det varit spännande att komponera arbetslaget.Det roligaste tycker hon är de frivilliga insatserna.
— Du ser ju arbetsgruppen här, det är helt fantastiskt! Och alla som bidrar: både ensemblen, alla som ska vara en del av bygdespelet, de som satsar här och alla gäster som vi ska ta emot. Det ska bli helt magiskt att stå här och välkomna dem i sommar!
Peter Bergfors, som normalt bor i Härnösand målar under taket på en kiosk- och informationsbyggnad.
— Man känner en tillhörighet. Jag har stugan som mina föräldrar köpte på 1980-talet och kan man göra något så hjälper man gärna till, säger han medan han målar andra varvet med rödfärg.
Alldeles innanför dörren, på en trappstege, står mannen som definitivt bidrar till spänningen på platsen, elektrikern Roger Svanholm.
— Jag har jobbat 55 år som elektriker, berättar han och säger att han dragit all el på anläggningen i Lövvik.
Längre in i huset möter vi Britt-Marie Svanholm, Svartnora, som målar en vägg och konstaterar:
— Det behövs hjälp och då måste man hjälpa till om det ska hinna bli färdigt.
Bertil Bodin, som bor i Lunde, tillbringar mycket tid i Lövvik.
— Jag tycker att gemenskapen är helt otrolig, säger han innan han fortsätter att såga gradänger till läktarna.
Gradängerna bildar avsatser för bänkraderna som står färdiga och väntar på att komma på plats.
Leif Markström, Härnösand, bor växelvis i Hörsång och har varit med i projektet sedan 2018 och deltar i det praktiska arbetet sedan i våras.
Han berättar att det är tre personer i Härnösand som helt frivillig lagt ner massor av tid under vintern på att bygga 148 bänkar för 900 personer till friluftsteatern.
Bredvid honom jobbar vid tillfället Tommy Bergquist och Lennart Norberg med att göra luckor till kiosk- och informationsbyggnaden. De ska kunna fällas upp och bli tak.
— Det är en helt egen patent, säger Tommy.
Inte långt från Tommys bostad tillbringar Peter Bergfors Härnösand mycket tid i Kroksvedjan. Vid vårt besök står han i Lövvik och böjer klammer.
— Det behövs flera hundra till gradängerna som säkras med tjocka armeringsjärn, säger han och lägger till att det ingick att vara aktiv i föreningen i och med att de köpte stugan för 25 år sedan.
Vid Peter väntar Akka Larsson som bor i Svartnora sedan tio år. Han ska ta klamren till gradängerna, men han har också en viktig uppgift i samband med älgjakten eftersom han är slaktkunnig.
— Gemenskapen är socialt mycket värdefull, säger han och går tillsammans med Bert Nyberg för att slå ner ännu fler grova armeringsjärn som ska hålla gradängerna på plats.