Plötsligt landar något dunliknande i kaffekoppen på uteserveringen, eller klibbar fast i smörgåsen på bryggan. Kanske ler du och undrar vilken växt det kommer ifrån.
Ofta är det helt oskyldigt, under sensommaren släpper nämligen rallarrosorna, eller mjölkörten enorma mängder frön.
Mjölkörtens frön kan spridas över väldiga områden och en enda planta kan ge 80 000 frön. Fröna har små hår som hjälper dem att spridas med vinden och därför känner vi igen dem som vita dun i luften.
Mjölkörten har många namn, som almycke, brudfackla, himmelgräs, getstabb, rävsvans och skogsbloss, för att nämna några. Vi ser den ofta på hyggen, längs banvallar och i diken och den finns över hela norra halvklotet ända upp till över 1 300 meters höjd i fjällen.
Växten går att äta, men är knappast känd för sin smak. Det går att äta de beska rotstockarna efter kokning och man kan göra te av bladen.
Mest känd är den för sina blommor och rika blomklasar, skiftande i rött, rosa och violett, beroende på om sommaren är mulen eller som solen lyser.
Fakta: Mjölkörten är en flerårig ört som kan bli upp till en och en halv meter hög. Den blommar från juli till augusti med rosaröda blommor samlade i en pyramidformat klase. Dess latinska namn är Chamerion angustifolium.